CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages - Menu

joi, 26 ianuarie 2012

Ciocolata in doua culori

 reteta de baza de la ciocolata o gasiti AICI, mai tarziu am sa descriu cum am procedat pt a face in doua nuante ciocolata. Oricum s-ar prezenta, ciocolata de casa este delicioasa, aromata si plina de amintirile copilariei.
Procedeul:
 Pentru ciocolata alba: intr-o craticioara am adaugat 250 gr zahar tos cu 150 ml apa pe foc amestecand cu facaletul din cand in cand pt a se topi foarte bine zaharul. Intre timp, intr-un lighean am cernut 300 gr lapte praf integral (eu am folosit Raraul. Nu folositi laptele praf daca scrie pe plic instant si integral sau doar instant pt ca nu va iesi ciocolata) si am pregatit alaturi coaja de portocala si lamaie, esenta de vanilie si 100 gr unt taiat cubulete.
Mai amestecam in siropul din craticioara si cand vedem ca a inceput sa faca bulbuci, spuma, ne uitam la ceas si lasam 10 minute pe foc, amestecand din cand in cand. Dupe cele 10 minute, luam putin sirop cu facaletul si punem o picatura pe o lingura. Suflam sa se raceasca si punem degetelul pe picatura, daca observati ca se intinde ca o miere si e grosuta sau efectiv picatura de sirop se lipeste de degetel, atunci oprim focul si dam deoparte craticioara cu sirop. In cazul meu, am lasat 12 minute siropul(depinde de aragaz si de foc, eu facand siropul pe focul mediu). Adaugam in sirop laptele praf cernut impreuna cu untul taiat cubulete, putina esenta si cojile rase de lamaie si portocala. Amestecam energic cu facaletul pt a se incorpora totul foarte bine, veti observa ca veti avea o compozitie groasa, ca o budinca. Ciocolata alba o turnam cat este inca calda intr-o tava unsa cu putin ulei si o netezim putin cu un cutit pt a se intinde uniform in tava. Lasam tava intr-un loc racoros si ne apucam de cealalta ciocolata dupa ce spalam craticioara bine.
Ciocolata neagra: in craticioara facem acelasi sirop ca si la ciocolata alba(250 gr. zahar cu 150 ml apa, se amesteca din cand in cand, iar cand face spuma se mai lasa pe foc inca 10 sau 12 min, se verifica siropul sa fie grosut precum o miere de albine), separat intr-un lighean cernem 200 gr. lapte praf cu 100 gr cacao, esenta de rom, lichior, putin ness, nuci tocate nu foarte marunt si 100 gr unt cubulete.
Dupa ce s-a facut siropul,adaugam toate ingredientele si amestecam energic. Turnam ciocolata neagra peste cea alba si netezim usor. Lasam ciocolata intr-un loc racoros(frigider). Se portioneaza dupa preferinta si se serveste cu mare pofta si drag.
OBS.: La ciocolata este important sa folositi lapte praf integral si siropul sa fie precum mierea de albine, verificati intotdeuna inainte de a stinge focul si a adauga ingredientele.



3 comentarii:

DiaMar-bucataria galbena spunea...

Si eu sunt fan ciocolata.Pup!

Andreea spunea...

Te invit la concurs! :) http://andreeachinesefood.blogspot.com/2012/01/concurs-delicios-cu-sugarspicero.html
Pup cu drag!

Ana-Maria spunea...

DiaMar: ma bucur tare mult, inseamna ca postarea ciocolatei te-a indeamnat la noi simturi.Pupici.
Andreea: multumesc si eu te pup.