CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages - Menu

joi, 27 octombrie 2011

Prajitura cu crema de vanilie si crema de caramel cu lapte condensat

 o combinatie reusita intre crema de vanilie si crema caramel.
Pentru crema de vanilie: Pe foc se adauga intr-o craticioara 1 litru lapte cu o pastaie de vanilie. 
Intr-un castron se adauga 8 galbenusuri care se bat cu telul impreuna cu 250 gr zahar pudra pana devin lucioase si spumoase, apoi se adauga in ploaie 100 gr faina(nu va speriati daca de-abia veti putea amesteca, omogenizati totul cu rabdare).Treptat in aceasta compozitie se adauga laptele usor caldut, se amesteca usor de fiecare data pana devine mai lichida si se toarna inapoi in craticioara de pe foc. Se amesteca constant pana crema devine ca o budinca fina. Se ia de pe foc si din cand in cand se mai amesteca in ea pt a nu face cocoloase. Cand crema este calda se adauga 100 gr unt taiat cubulete amestecand bine si esenta de vanilie(daca o doriti mai parfumata sau daca nu ati adaugat pastaie de vanilie la fiert cu laptele).
Din albusurile ramase de la crema de vanilie facem blatul: cele 8 albusuri se bat spuma cu un varf de sare. Se incorporeaza in ele treptat 14 linguri de zahar, apoi 14 linguri de ulei(tot asa treptat), apoi se incorporeaza in albusuri cu o lingura de lemn cu miscari usoare de jos in sus 12 linguri faina amestecate cu 2 linguri de cacao. Blatul se da la cuptor pana trece proba scobitorii.
Intr-o alta craticioara(cu fundul dublu sau de tuci) facem crema de caramel cu lapte condensat(este fffoarte simpla) de unde am luat reteta de la o prajitura cu caramel si glazura de ciocolata, un fel de baton snikers(Caramel Shortbread): adaugam 200 gr unt cu 50 gr zahar si 400 ml lapte condensat indulcit. Amestecam constant pana se topeste untul si zaharul, apoi cand vedem ca aceasta compozitie face bulbuci si se ingroasa, luam o lingura curata din crema si o racim, iar daca vedem ca aceasta crema nu se scurge de pe lingura, inseamna ca e gata si oprim focul. Atentie, aceasta crema o turnam calda peste blat, in momentul cand se raceste va fi mai greu de intins.
Ansamblarea prajiturii: blatul din albusuri il taiem cu grija in 2, astfel avem 3 blaturi. Peste primul blat adaugam jumatate din crema de vanilie, apoi iar un strat de blat, peste el adaugam crema caramel calduta, iar blat, iar ultimul rand adaugam restul de crema de vanilie. Deasupra am adaugat cacao pudra, dar fiecare orneaza dupa imaginatie si cu ce mai gaseste prin casa.
OBS: puteti insiropa blatul.