CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages - Menu

marți, 18 octombrie 2011

Tort crema de zahar ars si blat


 un tort care, dupa parerea mea, nu mai necesita decorare.
 desi necesita timp si rabdare pt a il face, merita! o textura fina de crema si un blat insiropat cu o aroma densa de cacao.
 Procedura: intr-o cratita(cea in care urmeaza sa faceti tortul, puteti face si intr-o tava cu peretii mai inalti si atunci va rezulta o prajitura fina) adaugati zahar, ochiometric, cat de insiropat vreti blatul, important e sa reusiti sa imbracati cu zaharul caramelizat si peretii craticioarei; asadar, eu am adaugat cam o cana si jumatate de zahar la caramelizat. Dupa caramelizare(avand o culoare de un auriu inchis, atentie sa nu ardeti prea tare zaharul pt ca v-a rezulta un gust amarui), am invartit craticioara cu siropul si am imbracat peretii vasului pana ce s-a intarit bine caramelul si lasati asa la rece.
Separat, mixati 7 oua mari spuma cu 4 linguri zahar si esenta de vanilie. Dupa ce si-a dublat volumul, adaugati usor 1 litru lapte. Aceasta compozitie o turnati apoi in craticioara tapetata cu zahar ars. Craticioara o introduceti apoi in cuptorul preincalzit pe o tava(sau o alta craticioara mai mare) cu apa, adica puneti tava de aragaz(eu din aceasta am folosit) la mijlocul cuptorului umpluta cu apa si in ea introduceti craticioara cu crema. Acest procedeu se numeste bain-marie. Lasati la cuptor crema aproximativ 50 min. avand grija sa tot adaugati apa in tava. In momentul in care vedem ca in craticioara crema este usor legata, ca o gelatina, adaugam compozitia de blat(am mixat foarte bine 5 albusuri adaugand treptat 10 linguri zahar pana s-a format o bezea teapana, apoi am adaugat pe rand galbenusurile, mixand bine dupa fiecare, apoi treptat am adaugat 10 linguri de ulei. Cu o lingura de lemn am adaugat 8 linguri de faina amestecate cu 2 linguri de cacao). Introducem din nou craticioara in cuptor inca vreo 40/50 min. avand grija ca tava sa aibe mereu apa. Verificati blatul cu o scobitoare(poate sa dureze si mai mult, depinde de cuptor). Dupa ce blatul este copt, stingeti cuptorul si lasati craticioara asa in cuptor pana a doua zi sa se raceasca. Apoi, puneti o farfurie mai mare deasupra craticioarei si rasturnati tortul. Lasati asa cratita rasturnata vreo 2 minute cat sa se insiropeze bine si blatul apoi o ridicati. Veti avea un tort superb, simplu cu un gust rafinat.
 Pofta mare!